Niin kauan kuin pihassamme on ollut linnunpönttö, siellä on tapahtunut joka kevät sama juttu. Pönttöä on aluksi asuttanut tali- tai sinitiaispariskunta, joka on saanut oleskella siellä rauhassa toukokuun puoleenväliin asti. Mutta sitten asiat muuttuvat. Joka ikinen kevät kirjosiepot valloittavat pöntön sen omistajilta ja ryhtyvät pesimään siellä itse. Linnut ovat kyllä kauniita, mutta tuollainen pesän ryöstäminen on törkeää. Agresiiviset kirjosiepot häätävät pöntöltä jopa oravat ja varikset.

Tänä vuonna olen hyödyntänyt sekä lainaan saamani kaukoputkea että kirjosieppojen kärsivällisyyttä. Lintuja on upeaa katsoa kaukoputkella. Pystyy erottamaan pienimmänkin yksityiskohdan! Pienen valkoisen pilkun nokan yläpuolella, sen kuinka lintu tuottaa varoitusäänet kurkussaan, eikä avaa nokkaansa ollenkaan ja jopa pitkät kynnet, jotka ottavat otteen oksasta!

Uros on helpompi erottaa pöntön luota. Naaraan suojaväritys taas soveltuu taustaan niin hyvin, että sitä on todella vaikeaa erottaa.

Säälin nyt vain pöntössä aiemmin asustanutta sinitiaispariskuntaa. He jäivät taaskin pöntöttä :( . No, ehkä naapurin pöntöllä kävi parempi onni. Ainakin kirjosiepoilla menee hyvin.